Габровският карнавал не е шега!

Никой не беше пожален от острото перо на сценаристите на карнавала в Габрово тази година. В него намериха място темите и силните на деня – някъде само с дружелюбно намигване, но някъде със съвсем остра критика, макар и казана през шегата.

Президентът Радев и Тодор Живков, изобразени като две капки вода; Цветан Цветанов с ореол с надпис „Никой не може да ме накаже“ и под коментара на водещите „На гол Цецо и сто апартамента са малко“; руският троянски кон, който влиза в ЕС, а Валери Симеонов се чуди дали да изпълни обещанието си и да скочи от бургаския мост с релса на врата; министърът на туризма като богинята Венера и с мотото „Дюна върху дюна няма да оставя“, но заобиколена от холивудските си приятели; Волен Сидеров и Евгени Минчев като българските представители на Евровизия; министърът на спорта Красен Кралев с недвусмислена табелка „Вратът ми е като кокетно стадионче“; Бойко Борисов, Тръмп и Путин, Тереза Мей, бранеща Англия от Европа; първата дама на шопинг тур, кметът на Габрово като пилот във Формула 1, но по кръгови кръстовища – това бяха само част от карнавалните картини в габровския карнавал. Близо 2500 маскирани души участваха в него, разпределени в 67 карнавални картини.

Не беше спестено нищо и на „обикновените“ хора, които търкат билетчета с надежда за бърза печалба, играят хоро в чистите води на рилско езеро, бият се за кръста на Йордановден, веганизират се или издигат в култ прасето и мезето.

Разбира се за габровци светът е и хубаво място с изкуство, танци и положителни теми за показване, които също намериха място в шествието. Котката традиционно загуби своята опашка, дефилираха звезди от ранга на Лейди Гага, Елтън Джон, Филип Киркоров, Кис, ZZ Top, Джон Бон Джоуви. Кукли-стихии – водеха парада, габровските футболисти отбелязваха 100 години от първия футболен мач, игран в града, дами в специални светещи костюми огряваха до късно през нощта карнавалната вечер, огромни бели птици и изпълнители на кокили внасяха нежност и красота, а пловдивската гимназия по сценични изкуства показа живи шедьоври на изобразителното изкуство с невероятното си превъплъщение и грим. Учениците от габровските училища и детски градини влязоха в ролята на прасенца /в годината на прасето/, противопоставиха се на писането на шльокавица, танцуваха с копринени платна, изрисувани с народни мотиви и габровски теми, веселиха публиката като клоуни.

Карнавалът завърши с Кукери, гонещи неинтегрираните тъмни сили от града, а след него габровци и гости на града обърнаха поглед и към сцената за невероятния концерт на група Акага, Down Low, Tess и Turbo B, DJ парти с руските звезди Filatov&Karas. Американската група Bandaloop дойде за първи път в България специално за карнавала в Габрово и показа уникалните си танци на въжета върху близо 40-метровата сграда на общината.

Разбира се, имаше и заря!

Снимки от прекрасната седмица в Габрово можете да видите във:

Фейсбук профила на Община Габрово https://www.facebook.com/GabrovoMunicipality/

Фейсбука профила на карнавала https://www.facebook.com/KarnavalGabrovo/

Можете да гласувате в конкурса за карнавална картина в линка: Конкурс

И не забравяйте: Карнавал Габрово 2020 е на 16 май!