Карнавалистите от Аалст с невероятен жест към Габрово

И тази година едни от най-любимите участници в габровския карнавал не пропуснаха да се включат в празника. Побратименият ни белгийски град Аалст и сдружение „Едно карнавално сърце за Габрово“ изпрати за стрийминга специален клип за поздрав. В него участват всички добри приятели на града ни и заместник кметът Карим Ван Оувермеер. Маскирани, те си пожелават следващата година да се видим и отпразнуваме и пропуснатото.

Най-голямата изненадата обаче идва от озвучаването на клипа. То е със специално записана на български език песен, посветена на габровския карнавал:

Здравей, ела да видим кой е на площада!

Здравей, да знаеш ти – приятели дошли са много тук,

приятели даже от Аалст,  дошли са да пеят със нас!

Пр.
Габрово, 
Град на танци и музика,
Габрово, 
Град на игрите и песните,
Габрово, 
навсякъде хора усмихнати,
Габровци, нека празнуваме заедно,
Оooo, Габровци, нека празнуваме заедно!

Сега, когато заедно сме на площада,

сега ще гледаме ний шествието и ще се веселим.

И всеки зад маска е скрит,

и всеки на танци навит !

Пр.
Габрово,
Град на танци и музика,
Габрово, 
Град на игрите и песните,
Габрово, 
навсякъде хора усмихнати,
Габровци,
нека празнуваме заедно,
oooo, Габровци, нека празнуваме заедно!

Танцувайте заедно с нас
Забави и танци в захлас!

През май се навършват 10 години от подписването на официалното споразумение за  сътрудничество между двата града, но взаимоотношенията ни водят началото си от 1976 г., когато делегация от Белгия, в която е и журналистът Жос Де Гайтер от Аалст, посещава Габрово. Впечатлен от видяното, особено в Дома на хумора и сатирата, в него се ражда идеята да запознае двата града. Още през пролетта на следващата година в Габрово пристига официална белгийска делегация, водена от кмета Марсел Де Бископ.

Официално, двустранното споразумение за сътрудничество е подписано на 14 май 2010 г. в Габрово. В споразумението са записани намеренията на двете страни за иницииране и участие в съвместни проекти в областта на туризма, обмяна на административен опит, култура, младежки и социални дейности и образование.

Аалст е известен със своя карнавал, който се провежда в края на месец февруари или началото на месец март. Именно карнавалите са голямата обща тема на двата града, в която разменяме идеи, работим заедно и се развиваме, но сътрудничеството ни прерасна в ежегодни младежки обмени, обмен и обучение на медицински специалисти и подкрепа към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър и обмени между потребителите и работещите в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.

Приятели, благодарим ви за вниманието и ви чакаме отново в Габрово!

Клипът, посветен на Карнавала, можете да видите тук: