Карнавал в изолация – що е то?

Въпреки че тази година няма да има карнавално шествие и градът ще бъде лишен от своето най-голямо събитие, организаторите на Карнавала все пак намериха начин да го проведат и защитят титлата Столица на хумора.

Те призоваха всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалния стрийминг, който ще започне в 19 часа на 16 май във фейсбук профила на карнавала – https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

Водещи на събитието ще бъдат Мишо Дюзев и Иво Райчев, а с поздрави в живото предаване по интернет ще се включат Дует EXPOSE, рапърът Играта, шоуменът Боби Ваклинов, страхотната Албена Михова, музикантите от Солбемол, Теди Кацарова и други. Ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всяка година участват в шествието.

Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

Габровци заявяваме съвсем сериозно, че тази година не приемаме гости, но каним всички да се присъединят към нас във фейсбук – маскирани и с карнавална украса. Награди ще има както за най-успешните домашни карнавални картини, така и за най-карнавално семейство и дори за домашен любимец – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух в къщата. Тази година няма да режем и опашката на котката – мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени.

Освен че е най-старият и пищен карнавал в България, карнавалът в Габрово се слави и със своите няколкометрови макети. Всяка година те са различни и изобразяват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми. И въпреки че тази година ще бъдат направени само три платформи с макети /а не обичайните около 40/, които ще се отправят по три лъча из града, един образ със сигурност ще присъства – този на генерал Мутафчийски. Организаторите обаче обещават да го разходят из габровските улици, за да му покажат как съгражданите спазват мерките за борба с Covid – 19.

Със санитарна маска е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.

Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства – коментира ситуа

цията кметът на града Таня Христова, но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем над ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства – в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор.