2019 Маски горе!

 „Маски горе“ бе мотото на Карнавал 2019 и никой тогава не подозираше, че то ще е толкова пророческо /Виж карнавали 2020 и 2021/.

За първи път тази година разделихме карнавала на две – първо дефилираха детските градини, а след това основното шествие. 67 бяха карнавалните картини, посветени на теми от политическия, културен и обществен живот в Габрово, в България и по света. Специално внимание обърнахме на кръговите кръстовища в Габрово, на 100-годишнината на габровския футбол, на Пловдив като европейска столица на културата, на Англия, която напусна кораба на Европейския съюз. А след тях за втора поредна година дефилираха и картини по идея на зрителите и осъществени от самите тях. Разбира се – имаше и награди.

Либретото на Карнавала беше разпечатано в 15 000 броя и можеше да бъде намерено на ключови места в града. Карнавалът се предаваше на живо тук – в официалния сайт, а специално приложение позволяваше да държиш новините и програмата в ръка, на своя телефон.

На карвинг фестивала на смеха жури беше световния шампион по кулинарно изкуство Мария Шрамко, а участниците бяха от Украйна, Сърбия, Македония и Бенин в Южна Африка.

Специални гости бяха американската трупа Bandaloop. За тях казват, че се изправят срещу гравитацията и придават ново измерение на танца, на човешкия дух и способности. Наричат ги пионери във вертикалния танц. И тъй като съчетават танца с модерните технологии за скално катерене, танцуваха, използвайки за сцена фасадата на Община Габрово!