2022 Кот доди, Гад доди

Най-очакваното събитие през годината – габровският Карнавал „Кот доди, Гад доди“!

По-чакано и от Плана за възстановяване и устойчивост; по-чакано и от ваксина срещу коронавирус, но без странични ефекти; по-чакано и от поръчка в ресторант с мързелив готвач и кисела сервитьорка – Нашият Обичан Габровски Карнавал! Пъстрата ни витрина пред България и света!

Тази година купонът се отприщи като халтав язовирен бент, защото през последните две издания Пандемията не ни позволи да реализираме артистичните си идеи пълноценно. През 2020-та се забавлявахме от терасите и онлайн, а миналата година публиката шестваше покрай статичните карнавални картини. Сега обаче се завърнахме към класическата форма на проявата, която се разгърна и разля по габровските улици в пълния си потенциал.

Пандемията уж позатихна, но се появи нова, даже по-тегава чума, и то сравнително близо до нашата родина. В тези смутни времена трябва да си припомним думите на големия Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял!“. Военна, икономическа, здравна кризи – нищо няма да ни уплаши, докато имаме способността да оцеляваме и побеждаваме, като посрещаме несгодите с усмивка, споделен смях и искрена радост.

А и ние като карнавални габровци следва да имаме и известна доза самочувствие. Все пак през последните години с предварително обявените теми на карнавалите си изградихме имидж на небрежни, но и безпогрешни провиденци и пророци за това, което предстоеше да се случи към онзи момент.

Това беше всичко от Карнавал 2022! Вече чакаме „да доди“ и този догодина и отброяваме времето до него, когато пак ще се съберем по протежението на река Янтра, по протежението на най-дългия и смешен град в България!