ПАРАЛЕЛНО - Колективна изложба на Ива, Тихомир и Георги Русинови Антония и Иван Баракови и Георги Каралиев
14.05.2024, 12:14 Цветомира Иванова

На 16 май от 18:00 часа е вернисажа на изложбата ПАРАЛЕЛНО на художниците Ива, Тихомир и Георги Русинови, Антония и Иван Баракови и Георги Каралиев. Всички те през годините са активни участници в Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството, дарили значителен брой творби на музейната колекция.
Техният творчески път върви паралелно с развитието на българската и световната арт-сцена и с разрастването на Музея. Някои от тях дори са работили в Дома на хумора и сатирата.
Музеят и Изложбата ПАРАЛЕЛНО е кръстопътят, на който те са заедно - своеобразна среща на творци, разкриващи ни света чрез своите различни техники и разнородни материали.

Представени са итекстове на част от участниците, създадени специално за изложбата.

Георги Каралиев:

„А художник един… Странно същество, ту здраво стъпило на земята, ту хвърчащо в облаците, а най-често между земята и небето, там някъде, обикновено сам (възможно е и с не каква да е Муза) бърка, обърква, разбърква своите си магии (може и с бои), получава НЕЩО СВОЕ и в „О, миг прекрасен”, час и ден… се излага. Колкото повече, толкова повече. Може да стане и смешен. Изложба смешна в ДХС- Габрово, тук и сега. „Както ви хареса”.

От изложба на изложба, от тъжното към смешното. Може и наопаки… И още: вероятно на всеки животът е смешно-тъжен, а понякога и трагичен с комичен привкус. Какво по-човешко от това?! От много мъничката част на красивото и грозно, глупашкото и умно, дребнавото и огромно нещо, просташкото и човешко простичко, интересното и тъпо-о-о, бедното и дебелашкото богато, „жестоко” и „страхотно”, низкото и високо… Още милиарди и едно неща… По пътя на живота, единствено наш към неживота наш един. Може би, едва ли не, откъде-накъде…”

Ива Русинова:

„Що за същества сме?!… Омраза, злоба, завист, егоизъм, алчност, фалш, лицемерие... скрити в нас надничат, крият се ПАРАЛЕЛНО с любовта, обичта, разбирането, състраданието, доверието, взаимната помощ – искрена ли е тя, или не е изкупление, ПАРАЛЕЛНО, някакво, скрито в миналото нещо?! Тревожност, осъзнаване, съпричастност или душата е болна?! Боли! Духът е обезнадежден, виси там някъде в пространството, ПАРАЛЕЛНО, между зримото и незримото, избледнял в безкрайността и горко оплакващ пропилените възможности за спасение...”

Музеят на хумора и сатирата подкрепя представянето на артисти от Габрово и региона.