Международен карвинг фестивал на смеха ще се проведе на 19 и 20 май в Габрово
26.04.2018, 16:11 Мартина Груева

Тридесет участници от пет държави – професионалисти от България, Румъния, Македония, Сърбия и Южна Корея пристигат на 19 и 20 май в Габрово, за да станат част от второто издание на Международния карвинг фестивал на смеха. Събитието ще се проведе пред зала „Възраждане“ от 11 до 14 часа, а участниците ще работят в два кръга, разделени в два дни. Темата на първия ден е „Смях“, а вторият е оставен на тяхното въображение и емоции. Те ще могат да развихрят фантазията си и да покажат своите идеи, умения и прецизност.

Журито, което включва представители от Южна Корея и Румъния, този път ще остави вкуса на заден план и ще оценява идеите, майсторството и атрактивността на произведенията.

Специален гост на фестивала е световноизвестният шоколатиер Мартин Шифърс, когото организаторите смятат да предизвикат с габровския шоколад от сини сливи – пестилът. Той няма да се включи в състезанията, но пък един ден по-рано, на 18 май, ще направи демонстрации за скулптиране с шоколад в габровския клуб „Сопрано“.

Паралелно със скулптурите от плодове и зеленчуци ще видим и произведения от тези, които работят с по-стандартни продукти – глината. Две художествени училища – от Русе и Бургас, ще гостуват на Габрово с изложба керамика и това още не е всичко. За втора година с подкрепата на Институт Конфуций, в Габрово ще се проведе и уъркшоп по китайско рязане на хартия. Заповядайте на 19 и 20 май. Мястото е зала „Възраждане“ . Входът /по габровски, но не съвсем/ е свободен.