Община Габрово взе участие в семинар на програмата „Пилотни градове“ с теми култура, образование и Covid-19
27.11.2020, 14:47 Мартина Груева

Община Габрово взе участие в семинар на програмата „Пилотни градове“ на Комисията по култура към Световната организация на градовете и местните власти (UCLG). Той се състоя виртуално на 24, 25 и 26 ноември.

Основният фокус на семинара беше представянето на град Еш в Люксембург, който е избран за Европейска столица на културата през 2022 година и е един от пилотните градове. Представителите на Еш презентираха културните политики на града и как те са свързани с местното устойчиво развитие, както и ситуацията с Covid-19 и влиянието на пандемията върху културните продукти. Бяха представени и различни връзки и опитност между културата и образованието - добри примери и проблеми.

По време на семинара беше представен и карнавалът в Габрово през 2020 година, като добър пример за това как културните събития намират начин да оцелеят в извънредната ситуация. Пандемията и противоепидемичните мерки наложиха различен подход при провеждането на най-голямото събитие на Габрово – то се проведе онлайн, с професионален стрийминг и микс от няколко камери, а макетите обикаляха улиците на града и бяха посрещнати от множество карнавално украсени тераси. Карнавалът беше гледан онлайн от 90 000 души от целия свят.

В семинара участваха представители още на Елевсина /Гърция/, Галуей /Ирландия/, Барселона и Тераса /Испания/, Абитиби-Темисаминг /Канада/, Измир /Турция/, Лийдс /Анлия/, Ма̀лмьо /Швеция/, Бе Мао /Гваделупа/ и др.